května 10, 2019

Aktuální doporučení k hnojení porostů - Květen 2019

Od: Pavel Janík

Co provedlo sucho a chlad s Vašimi porosty? Přinášíme Vám aktuální agrotechnická doporučení pro výživu pšenice, ječmene, kukuřice, cukrovky a máku.

Pšenice ozimá

Pro udržení aktivní asimilační listové plochy doporučujeme aplikovat hořčík.

Do intenzivněji pěstovaných porostů je v průběhu sloupkování stále ještě ideální doba pro listovou aplikaci YaraVita GRAMITREL v dávce 1-2 l/ha s vysokým obsahem Mg a zároveň mikroprvků, jako jsou Mn, Cu a Zn. Tyto mikroprvky jsou pro obiloviny klíčové.

Pokud se rozhodnete jen pro hnojení hořčíkem doporučujeme použít na list alespoň roztok dusičnanu hořečnatého YaraTera MAGNITRA-L v dávce 5 l/ha.

Obě listová hnojiva lze aplikovat v kombinaci s ochranou.

 

Ječmen jarní

Suchem a následně zimou oslabené porosty s dostatečnou listovou plochou doporučejeme podpořit aplikací listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS (440g P2O5 + K, Mg, Mn a Zn).

Takto aplikovaný fosfor na list působí jako velmi rychlá energie. Nemíchejte s hořkou solí, naopak můžete přidat rozpuštěnou močovinu.

Ostatní porosty ječmene pro podporu správného růstu a vývoje dohnojte listovým hnojivem YaraVita GRAMITREL v období od konce odnožování v dávce 2l/ha. Dodáte tak rostlinám tolik potřebný hořčík pro obnovu chlorofylu spolu s klíčovými mikroprvky pro obiloviny.

 

Kukuřice

Pro omezení negativního vlivu předchozího sucha a současného chladného počasí, aplikujte od fáze 4 listů YaraVita ZEATREL (440g P2O5, K, Mg, Zn) v dávce 3 až 5 l/ha. Rostlinám tak dodáte ve formě fosforu významnou dávku energie na list spolu se zinkem a podpoříte tak růst a vývoj mladých rostlin kukuřice.

 

Cukrovka

Pro zajištění vysokého výnosu a dobrého hospodaření s vodou od stádia 6 až 8 listů aplikujte YaraVita BETATREL DF v dávce 3 kg/ha (S, Mg, Mn. B, Na).

Druhá aplikace opět v dávce 3 kg/ha YaraVita BETATREL DF bude následovat s odstupem 10 až 20 dní podle dalších vstupů do porostu.

 

Mák

Mák ve fázi listové růžice doporučujeme přihnojit stejně jako ostatní olejniny listovým hnojivem YaraVita BRASSITREL PRO v dáce 3 l/ha. Dodáte tak rostlinám pro mák důležitý bór spolu s vápníkem, hořčíkem, manganem a molybdenem.

Horší porosty lze podpořit aplikací YaraVita KOMBIPHOS (440g P2O5 + K, Mg, Mn, Zn). Takto aplikovaný fosfor na list působí jako velmi rychlá energie.

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?

Pro aktuální ceny kontaktujte svoje distributory. S dotazy na specifikaci parametrů jednotlivých hnojiv se můžete obracet přímo na nás.

Podrobnější nabídku a přesné složení našich hnojiv najdete dále našich stránkách v části hnojiva.

Mísitelnost listových hnojiv YaraVita s pesticidy a ostatními hnojivy si můžete ověřit na stránce nebo pomocí aplikace TankmixIT.