srpna 26, 2019

Aktuální doporučení k výživě řepky - podzim 2019

Od: Tomáš Sláma

Blíží se čas na doplnění živin do založených porostů řepky ozimé pro dosažení vyrovnaného růstu a vývoje a tím vytvoření dostatečných předpokladů pro dobré přezimování. Zároveň nebude trvat dlouho a budou se zakládat porosty pšenice.

Dále v tomto emailu najdete:

  1. Aktuální doporučení pro řepku
  2. Další doporučení pro podzimní výživu
  3. Podzimní nabídka hnojiv Yara 2019

Aktuální doporučení pro řepku

Tam, kde nebyl u řepek dodáván žádný dusík na rozklad slámy nebo na lehčích půdách, kde se použila jen nízkodusíkatá NPK hnojiva pod patu, lze na podporu počátečního růstu použít v prvních dvou dekádách září granulované ledkové hnojivo YaraBela SULFAN nebo YaraBela NITROMAG v dávce 1 q/ha.

YaraVita KOMBIPHOS = účinná první pomoc přes list a skrytá výhoda v tankmixech

Z důvodu letošního nerovnoměrného rozložení srážek a místy nevyrovnanému vzcházení řepky zvažte použití listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn a Zn) s vysokým obsahem fosforu 440 g/litr jako pohotovou energií ve fázi 3 - 4 listů pro lepší vývoj kořenového systému a rychlejší start porostů.

Mimo dodání pohotovostní energie rostlinám, disponuje YaraVita KOMBIPHOS ještě jednou zajímavou vlastností – dokáže okyselit postřikovou jíchu.

Takže pokud jste nuceni aplikovat insekticidy, pro jejichž účinnost je lepší nižší pH postřikové jíchy, můžete využít schopnost YaraVita KOMBIPHOS výrazně snížit pH i při nízkých dávkách 0,1 až 0,3 l/ha (viz graf 1) a zárověň dodat malou dávku fosforu na list. Zde je nutné dát pozor na kompatibilitu fosforu s dalšími látkami v postřiku! Tu si snadno ověříte pomocí stránek tankmix.cz nebo stejnojmenné aplikace pro chytré telefony.

Vliv YaraVita Kombiphos na ph postřikové jíchy
Graf 1: Vliv YaraVita KOMBIPHOS na pH postřikové jíchy

 

Další doporučení pro podzimní výživu

Co se týče řepek, doporučujeme si včas zajistit YaraVita BORTRAC pro dodávku bóru a YaraVera UREAS pro dodání dusíku před zimou intenzivně pěstovaným řepkám.

Pro chystané založení porostů pšenice pak můžete objednávat vhodná NPK z aktuální nabídky.

YaraMila NPK 13 24 12 + 2MgO + 3S

(3,5 % nitrátového N a 18,4 % P2O5 ve vodorozpustné formě). Vhodné na pozemcích s deficitem P2O5.

YaraMila NPK 9 12 25 + 2MgO + 2,6S + B

(2,6 % nitrátového N a 10,8 % P2O5 ve vodorozpustné formě). Vhodné pro použití na pozemcích nehnojených organicky nebo s vyšší potřebou K2O.

Zobrazit kompletní podzimní nabídku NPK hnojiv Yara

 

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?