září 23, 2019

Aktuální doporučení k podzimnímu hnojení - září 2019

Od: Vojtěch Kovařík

Co je důležitější než 1 dávka bóru? Tušíte správně, jsou to 2 dávky bóru! Důležitým zásahem během podzimního hnojení řepky je listová aplikace dělené dávky bóru prostřednictvím listového hnojiva YaraVita BORTRAC – 2 dávky (1 + 1,5 l/ha), první dávka začátkem září, druhá dávka koncem října.
Deficit bóru u řepky
Deficit bóru u řepky

Předejdete defektům jako je praskání kořenových krčků nebo duté kořeny. Více o tom jak se projevuje a co způsobuje deficit bóru, najdete v této části našeho webu.

Dále v tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro intenzivně pěstované řepky
  2. Jak na ověření výživového stavu řepky před zimou
  3. Další doporučení pro podzimní výživu a nabídka hnojiv 

Doporučení pro intenzivně pěstované řepky

U intenzivně pěstovaných řepek, obzvláště na půdách s nižším pH, nahraďte druhou dávku bóru plodinově specifickým listovým hnojivem pro řepku YaraVita BRASSITREL PRO (Mg, Ca, B, Mn, Mo) v dávce 2-3 l/ha.

Pokud používáte k podzimní dusíkaté výživě řepky močovinu, aplikujte v říjnu podle počasí granulovanou močovinu se sírou YaraVera UREAS (38%N 7%S). Aplikuje se zpravidla ve druhé polovině října v dávce 0,8 – 1 q/ha, příp. granulovanou močovinu s inhibitorem ureázy YaraVera AMIPLUS (46%N) ve stejné dávce.

Výborná granulace o velikosti 3 mm a vysoká pevnost homogenních granulí umožňují rovnoměrné rozmetání za bezvětří až na 36 m. Při této šířce rozmetání také nedochází ke zbytečnému rozježdění porostu ve více kolejích.

Pokud jsou rostliny v září stále slabé, nevyrovnané, stresované suchem, lze špatný příjem fosforu z půdy dočasně nahradit aplikací listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha.

Jak na ověření výživového stavu řepky před zimou

Na konci podzimní vegetace doporučujeme změřit pomocí bezplatné aplikace Yara ImageIT dosavadní odběr dusíku porostem řepky.

To vám pomůže později optimalizovat celkovou jarní dávku dusíku, kterou ještě doladíte pomocí jarního měření. Díky tomu můžete snížit riziko ekonomických ztrát z důvodů nedohnojení nebo přehnojení porostu a také snížit riziko možného úniku nepřijatého dusíku do životního prostředí.

 

Další doporučení pro podzimní výživu a nabídka hnojiv

Pro zakládané porosty pšenice můžete ještě objednávat vhodná NPK z aktuální nabídky.

YaraMila NPK 13 24 12 + 2MgO + 3S

(3,5 % nitrátového N a 18,4 % P2O5 ve vodorozpustné formě). Vhodné na pozemcích s deficitem P2O5.

YaraMila NPK 9 12 25 + 2MgO + 2,6S + B

(2,6 % nitrátového N a 10,8 % P2O5 ve vodorozpustné formě). Vhodné pro použití na pozemcích nehnojených organicky nebo s vyšší potřebou K2O.

Zobrazit kompletní podzimní nabídku NPK hnojiv Yara

 

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?