května 10, 2021

Aktuální doporučení k výživě - květen 2021

Od: Pavel Janík

Průběh počasí za posledních 14 dní nepřinesl nijak výraznou změnu z hlediska oteplení. Půdy jsou stále poměrně studené a to v některých regionech může výrazně limitovat dostupnost živin. Jedinou pozitivní změnou jsou srážky, které jsme ve vybraných regionech zaznamenali. To přispělo ke zvlhčení vrchní vrstvy půdy.

V oblastech kde jsou vybrané porosty i nadále stresované a vykazují deficity celé řady živin, jako jsou dusík, fosfor, síra a hořčík, ale i vápník, hlavně na půdách s nižším pH. Z mikroprvků je to prokazatelně zinek, což se už teď projevuje pruhy na listech obilovin. 

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro pšenici ozimou
  2. Doporučení pro řepku ozimou
  3. Doporučení pro ječmen jarní
  4. Šetřete náklady - správnou manipulací se suspenzemi YaraVita
  5. Záznam přednášky o listových hnojivech YaraVita

Pšenice ozimá

Do pšenic doporučujeme aplikovat na list ještě na začátku sloupkování plodinový komplex YaraVita GRAMITREL (Mg, Zn, Cu, Mn) v dávce 2 l/ha mimo prevence pro dodání aktuálně chybějícího hořčíku a zinku. V případě silného deficitu zinku pak listové hnojivo YaraVita ZINTRAC v dávce 0,5 l/ha.

Deficit zinku u pšenice
Deficit zinku u pšenice

 

Spolu s YaraVita GRAMITREL doporučujeme ke zmírnění abiotického stresu aplikovat nový biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Kombinace v tankmixu s výše uvedenými listovými hnojivy je odzkoušená a bezproblémová.

YaraVita MARIS obsahuje vysoce koncentrované polysacharidy, mannitol, který je zdrojem energie a působí proti extrémnímu osmotickému stresu, algináty pro stimulaci růstu a příjmu živin, antioxidanty ze skupiny florotaninů, aminokyseliny a bílkoviny, které podporují metabolismus a zvyšují toleranci k abiotickému stresu a draslík pro zvýšení kvalitativních parametrů.

Řepka ozimá

Řepky jsou místy hodně popraskané vlivem ranních mrazíků a pokud ještě nekvetou, doporučujeme aplikovat na zpevnění pletiv a také pro správný vývoj šešulí a podporu kvetení listová hnojiva s bórem a sírou YaraVita BORTRAC a YaraVita THIOTRAC v dávkách 1 + 3 l/ha.

Pro dodávku chybějícího hořčíku pak listové hnojivo YaraTera MAGNITRA-L v dávce 5 l/ha. Aplikaci lze spojit s POR.

Ječmen jarní

Do vzešlých porostů s dostatečnou listovou plochou aplikujte listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha na podporu kořenového systému a energetického metabolismu rostlin.

V případě abiotického stresu způsobeného suchem nebo nízkými ranními teplotami přidejte ke KOMBIPHOSU biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Aplikaci lze provádět společně s POR.

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Záznam přednášky o listových hnojivech YaraVita

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?