března 10, 2022

Aktuální doporučení k výživě - březen 2022

Od: Tomáš Sláma

Noční mrazy minulý týden zastavily nebo zpomalily růst a vývoj ozimů, takže využití dusíku z již provedeného regeneračního hnojení se zbrzdilo. Komplikací je i začínající sucho v povrchové vrstvě půdy v jižních oblastech a také páteční nová sněhová pokrývka v severní části republiky.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku ozimou
  2. Doporučení pro pšenici ozimou
  3. Doporučení pro ječmen jarní

Řepka ozimá

U řepky ozimé by měly být už pohnojené všechny plochy 1. regenerační dávkou dusíku. Doporučujeme dále počkat s 2. dávkou dusíku a termín volit také s ohledem na formu N. Přednostně doporučujeme ledkovou formu s rychlou odezvou na hnojení a nízkými ztrátami, jako je YaraBela SULFAN s 50% podílem rychlého a dobře přijímaného nitrátového N v dávce 2-2,5 q/ha. Tím zajistíte lepší využití aplikovaného dusíku a také vyšší návratnost vynaložených finančních prostředků.

Po obnovení aktivní listové plochy a při zvýšení denních teplot doporučujeme co nejdříve aplikovat do horších porostů YaraVita KOMBIPHOS s vysokým obsahem fosforu jako pohotovou energii pro zdárný růst a vývoj. Díky nízkému pH (3) dokáže toto hnojivo v kombinací s insekticidy snížit žádoucím způsobem pH tankmixu, což může zlepšit fungování některých přípravků.

Do dobře prospívajících porostů pro dodání klíčových vedlejších živin a mikroprvků jako je bór, hořčík a vápník použijte listové hnojivo YaraVita BRASSITREL PRO (B, MgO, CaO, Mn, Mo a N) v dávce 3 l/ha. Tyto živiny zajistí optimální vývoj Vašich porostů řepky. Lze míchat s POR.

Pšenice ozimá

U pšenic v chladnějších polohách doporučujeme dokončit regenerační hnojení v dávce 1,5-2 q/ha, nejlépe YaraBela SULFAN. Dávku volte podle stavu porostu. Pro rychlou odezvu na hnojení a vyšší efektivitu použitého N používejte ledkové formy.

Vlivem nočních mrazů porosty strádají a po zvýšení denních teplot doporučujeme co nejrychlejší listovou aplikaci fosforu jako pohotové energie ve formě YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha. Lze míchat s POR..

Ječmen jarní

V některých oblastech je zaseto, jinde začalo nebo se chystá setí jařin. Pro zdárný počáteční růst a vývoj doporučujeme provést základní hnojení NP nebo NPK hnojivy před setím nebo ještě lépe pod patu pro lepší využití dodaných živin.

Yara nabízí velmi kvalitní granulovaná kombinovaná hnojiva jako je např. YaraMila MAIS 19-17 +6S +4MgO +B +Zn nebo aktuálně YaraMila NPK 21-6-12 +3S +B. Dávkování 1,5-2 q/ha.

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?