května 25, 2022

Aktuální doporučení k výživě - květen 2022

Od: Vojtěch Kovařík

Sezona a porosty neúprosně postupují kupředu a sucho nepřestává. Přinášíme Vám další várku aktuálních agronomických doporučení k výživě porostů.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku ozimou
  2. Doporučení pro pšenici ozimou
  3. Doporučení pro ječmen jarní
  4. Doporučení pro kukuřici
  5. Doporučení pro cukrovku
  6. Doporučení pro brambory
  7. Doporučení pro mák
  8. Doporučení pro hrách a sóju

Řepka ozimá

Po odkvětu řepky aplikujte spolu s POR listové hnojivo YaraVita THIOTRAC (300 g S, 200g N/litr) v dávce 3l/ha pro zvýšení olejnatosti semen a pro udržení zdravé rostliny.

Pšenice ozimá

Porosty pšenice doporučujeme zkontrolovat přístrojem Yara N-Tester a aplikovat příslušnou kvalitativní dávku dusíku dle tohoto doporučení. Pokud máte možnost variabilní aplikace dusíku, zpracujte si zdarma v nástroji Yara Atfarm aplikační mapu pro variabilní dávkování dusíku.

Dle stavu porostu aplikujte na praporcový list listová hnojiva YaraVita ZINTRAC (Zn) v dávce 0,3 l/ha pro ochranu proti intenzivnímu slunečnímu záření spolu s YaraVita COPTRAC (Cu) v dávce 0,2 l/ha pro zvýšení efektivity hnojení dusíkem a posílení stébla. Proti předcházení stresu ze sucha doporučujeme ještě přidat do této kombinace biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha.

U raných již vymetaných pšenic doporučujeme dodat síru pro zajištění pekařské jakosti a zdravé rostliny ve formě listového hnojiva YaraVita THIOTRAC (300g S, 200g N/litr) v dávce 3 - 5 l/ha.

Ječmen jarní

Aplikujte listové hnojivo YaraVita GRAMITREL (Mg, Cu, Zn, Mn) ve fázi sloupkování v dávce 2 l/ha pro udržení aktivní listové plochy a dostatečného obsahu chlorofylu a celkově vyrovnaný vývoj. Pro zlepšení využití dodaných živin a snížení stresu ze sucha přidejte ještě biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Lze míchat s POR.

Kukuřice

U kukuřice doporučujeme ve fázi 4 až 6 listů aplikovat listové hnojivo YaraVita ZEATREL (P, K, Mg, Zn) v dávce 5 l/ha pro dodání pohotové energie ve formě fosforu a draslíku. Pro zlepšení využití dodaných živin a snížení stresu ze sucha přidejte ještě biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Lze míchat s POR.

Cukrovka

Ve fázi 6 až 8 listů aplikujte do cukrovky první dávku listového hnojiva YaraVita BRASSITREL PRO (B, Mg, Ca, Mn a Mo) v dávce 3 l/ha a u porostů se stresem po aplikaci POR nebo trpících nedostatkem vláhy přidejte biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha.

Brambory

Brambory rané

Pro podporu nárůstu hlíz u raných brambor pro první sklizeň aplikujte listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 10 l/ha ve fázi od velikosti hlíz 15 až 20 mm. Lze míchat s POR.

Brambory ve fázi háčkování

Pro podporu většího nasazení hlíz  použijte rovněž listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn a Zn) v dávce 5 l/ha v kombinaci s biostimulantem YaraVita MARIS v dávce 1l/ha pro zlepšení příjmu živin a předcházení stresu ze sucha.

Mák

Pro dodávku klíčových živin jako je bór, hořčík, vápník, mangan a molybden aplikujte na list ve fázi 6 až 8 listů  YaraVita BRASSITREL PRO v dávce 3 l/ha. Pro eliminaci poškození rostlin herbicidem přidejte do této kombinace biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha.

Hrách a sója

Při velikosti porostu cca 15 cm použijte na list YaraVita BRASSITREL PRO (B, Ca, Mg, Mn, Mo a N) v dávce 3 l/ha pro zajištění vyrovnané výživy všemi klíčovými živinami pro založení výkonného porostu, který bude dobře schopen vázat dusík ze vzduchu. Pro zlepšení příjmu živin a předcházení stresu ze sucha zkombinujte s biostimulantem YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha.

Yara Atfarm

Jednoduchý satelitní monitoring porostů s možností variabilní aplikace dusíkatých hnojiv .

Naplánujte si rychlým pohledem do počítače nebo mobilu návštěvy a aplikace na svých pozemcích. Na problémových místech, kde je to třeba. 

Yara Atfarm nabízí bezplatný a snadný monitoring porostů prostřednictvím satelitních snímků. Umožňuje také jednoduché vytváření map pro variabilní aplikaci dusíku. 

Náš nástroj Atfarm je dostupný zatím pouze v angličtině, ale je tak jednoduchý, že s českým návodem, který jsme pro Vás připravili, ho můžete tuto sezónu zdarma vyzkoušet i vy.  

Satelitní monitoring porostů a příprava variabilních map aplikace dusíku už nemohou být jednodušší. 

Vyzkoušet zdarma Yara Atfarm

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?