září 13, 2022

Aktuální doporučení k výživě - podzim 2022

Od: Pavel Janík

Stav porostů řepky je velice rozdílný a v závislosti i na již učiněných zásazích doporučujeme následující aplikace.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku
  2. Jak snadno okyselit postřikovou jíchu
  3. Nabídku NPK hnojiv pro podzim

Řepka

Stav porostů je velice rozdílný a v závislosti i na již učiněných zásazích doporučujeme následující aplikace:

Řepky špatně vzešlé, nevyrovnané rostliny – 3 až 4 listy, problematické porosty, první aplikace – u těchto řepek je nejdůležitější co nejrychleji vytvořit dostatečný kořenový systém, který umožní do zimy dostat řepku do přijatelné kondice. Doporučujeme dodat fosfor na list hnojivem YaraVita KOMBIPHOS (440 g P2O5 + K, Mg, Mn, Zn) v dávce 3 l/ha.

Intenzivně pěstované řepky v dobrém stavu – 6 až 8 listů – aplikujte YaraVita BRASSITREL PRO (N, Ca, Mg, B, Mn, Mo) v dávce 2 l/ha. Tento zásah zajistí vyrovnanou výživu řepkám před zimou. Tato aplikace pokrývá i jednu ze dvou podzimních dávek bóru.

Do dobrých porostů s nižší intenzitou pěstování, kde nebyl aplikován YaraVita BRASSITREL PRO, aplikujte první dávku YaraVita BORTRAC v množství 1 l/ha pro vyšší odolnost pletiv a přípravu rostlin na dobré přezimování (zamezení praskání kořenových krčků). Pro okyselení postřikové jíchy při společné aplikaci YaraVita BORTRAC s insekticidy nejprve do tankmixu přidejte YaraVita KOMBIPHOS v dávce 0,5 l/ha.

.

 

Snadné okyselené postřikové jíchy pomocí YaraVita KOMBIPHOS

Mimo dodávání pohotovostní energie rostlinám, disponuje YaraVita KOMBIPHOS ještě jednou zajímavou vlastností – dokáže okyselit postřikovou jíchu.

Takže pokud jste nuceni aplikovat insekticidy, pro jejichž účinnost je lepší nižší pH postřikové jíchy, můžete využít schopnost YaraVita KOMBIPHOS výrazně snížit pH i při nízkých dávkách 0,3 až 0,5 l/ha (viz graf 1).

Je nutné dát pozor na kompatibilitu fosforu s dalšími látkami v postřiku! Tu si snadno ověříte pomocí stránek tankmix.com nebo stejnojmenné aplikace pro chytré telefony.

.

Aktuální nabídka NPK hnojiv YaraMila

YaraMila NPK 12-24-12 + 2MgO +2S gran., BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

YaraMila NPK 10-24-24 + 2S + B, Mn, Zn granulované, BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

Všechna naše YaraMila NPK hnojiva obsahují na rozdíl od většiny NPK hnojiv také rychlý nitrátový dusík, ostatní NPK mají zpravidla jen amoniakální dusík.

Fosfáty použité k výrobě našich hnojiv YaraMila jsou z poloostrova Kola, jsou velice čisté bez přítomnosti nežádoucích látek a hnojiva takto vyrobená, i když jsou na trh uváděna jako HNOJIVA ES/CE, splňují limity těžkých kovů dle českého zákona 299/2021 Sb.

Naše hnojiva YaraMila NPK obsahují také důležitý hořčík (Mg) a síru (S) – vyjádřeno jak S nikoliv jako SO3 (Sx2,5 = SO3).

 

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?