září 29, 2022

Podzimní aplikace mikroprvků se vyplatí

Od: Pavel Janík

Většina porostů řepek se v letošním roce jeví v dobré kondici. Výjimky se samozřejmě najdou.

V tomto článku najdete:

  1. Doporučení pro řepku
  2. Nabídku NPK hnojiv

Řepka

Většina porostů řepek se v letošním roce jeví v dobré kondici. Výjimky se samozřejmě najdou.

Intenzivně pěstované řepky v dobrém stavu – 6 až 8 listů – aplikujte YaraVita BRASSITREL PRO (N, Ca, Mg, B, Mn, Mo) v dávce 3 l/ha. Tento zásah zajistí vyrovnanou výživu řepkám před zimou. Tato aplikace pokrývá i jednu ze dvou podzimních dávek bóru.

Do dobrých porostů s nižší intenzitou pěstování, kde nebyl aplikován YaraVita BRASSITREL PRO, aplikujte první dávku YaraVita BORTRAC v množství 1 l/ha pro vyšší odolnost pletiv a přípravu rostlin na dobré přezimování (zamezení praskání kořenových krčků). Pro okyselení postřikové jíchy při společné aplikaci YaraVita BORTRAC s insekticidy nejprve do tankmixu přidejte YaraVita KOMBIPHOS v dávce 0,5 l/ha.

Uvedené zásahy Vám zajistí předpoklad dobrého přezimování řepek, obsahují totiž všechny klíčové mikroprvky.

Data z našich dlouhodobých pokusů také ukazují dobrou finanční návratnost uvedené aplikace YaraVita BRASSITREL PRO. Pouhých 36 kg/ha dodatečného výnosu pokryje náklady této podzimní aplikace. Dlouhodobě prokázaný finanční přínos této aplikace je výrazně vyšší, jak můžete vidět v uvedeném grafu.

 

Aktuální nabídka NPK hnojiv YaraMila

YaraMila NPK 12-24-12 + 2MgO +2S gran., BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

YaraMila NPK 10-24-24 + 2S + B, Mn, Zn granulované, BB á 600 kg
Původ zboží Yara Suomi, Uusikaupunki, Finsko

Všechna naše YaraMila NPK hnojiva obsahují na rozdíl od většiny NPK hnojiv také rychlý nitrátový dusík, ostatní NPK mají zpravidla jen amoniakální dusík.

Fosfáty použité k výrobě našich hnojiv YaraMila jsou z poloostrova Kola, jsou velice čisté bez přítomnosti nežádoucích látek a hnojiva takto vyrobená, i když jsou na trh uváděna jako HNOJIVA ES/CE, splňují limity těžkých kovů dle českého zákona 299/2021 Sb.

Naše hnojiva YaraMila NPK obsahují také důležitý hořčík (Mg) a síru (S) – vyjádřeno jak S nikoliv jako SO3 (Sx2,5 = SO3).

 

Práce se suspenzemi YaraVita

Na závěr nám dovolte drobné připomenutí správné manipulace s hnojivy YaraVita. S ohledem na vysoký obsah živin v suspenzích YaraVita (až 700 g/l) a všudypřítomné gravitaci je vhodné kanystry vždy před použitím protřepat (jak můžete vidět v tomto videu). Správnou manipulací si tak usnadníte vyprázdnění kanystru a zabráníte zbytečným ztrátám vynaložených prostředků.

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?