dubna 23, 2024

Aktuální doporučení k výživě - duben 2024 #2

Od: Pavel Janík

Aktuální pěstební podmínky přinášejí výzvy pro vaše plodiny. Vysoké denní teploty vystřídaly ranní mrazy s podprůměrnými denními teplotami. Předpověď na další období navíc slibuje znovu spíše nadprůměrné denní teploty a někde se k teplotním výkyvům ještě přidává sucho. Rostliny tak jsou a budou vystaveny silnému abiotickému stresu.

To je ideální příležitost vyzkoušet velmi dobře fungující biostimulanty YaraVita MARIS a YaraVita LEOTRAC! Ty pomohou porostům zvládnout tyto rozkolísané pěstební podmínky, ochrání je před poškozením a zlepší využití dodaných živin.

Řepka ozimá

Letos jsou rozdíly v kondici porostů řepky obrovské, od porostů velmi dobrých, plně kvetoucích až po porosty zoufalé. 

Pokud jste u porostů, do kterých se vyplatí investovat, nestihli před květem aplikaci listového hnojiva s klíčovými mikroprvky a vedlejšími živinami YaraVita BRASSITREL PRO (B, MgO, CaO, Mn, Mo a N) doporučujeme ještě provést aplikaci v dávce 3 l/ha v kombinaci s 1l/ha protistresového biostimulantu YaraVita MARIS. Lépe tím využijete dodaný dusík na tvorbu výnosu. 

Tam, kde jste již aplikovali YaraVita BRASSITREL PRO doporučujeme samostatnou aplikaci YaraVita MARIS v dávce 1/ha. Dodané živiny zajistí optimální vývoj porostů řepky a biostimulant navíc podpoří jejich využití a zmírní abiotický stres z nízkých ranních a vysokých odpoledních teplot a pomůže zvládnout i případná mrazová poškození. Můžete využít zvýhodněnou cenu v “balíčku” (viz níže). Lze míchat s POR.

Horší a lepší porost řepky

Po odkvětu řepek bude následovat aplikace listového hnojiva YaraVita THIOTRAC, v dávce 3 l/ha pro doplnění síry a dusíku. Tato aplikace přispívá i k dobrému zdravotnímu stavu, protože obsažený thiosíran má fungistatické účinky. Zpravidla se aplikuje spolu s fungicidy. 

V letošním roce po zimě byl z půdy vyplavený bór a zvlášť pokud jste na jaře stihli před květem dodat bór jen jednou, doporučujeme ještě k YaraVita THIOTRAC přidat 1l/ha hnojiva YaraVita BORTRAC aby rostlinám nechyběl bór pro tvorbu semen, jelikož dříve dodaný bór se v rostlinách špatně transportuje do nově narostlých částí. 

Malá administrativní odbočka: Při vyplňování evidence hnojení nebuďte překvapeni, že je YaraVita BORTRAC podle deklarace hnojiva CE uváděn jako minerálně dusíkaté hnojivo, YaraVita BORTRAC skutečně obsahuje také 4,8 % dusíku!

Pšenice ozimá

Pšenice jsou nahnojené cca na hladinu 120 až 130 Kg N/ha a v oblastech, kde nebylo sucho, jsou porosty v dobrém výživném stavu a rychle sloupkují. 

Pokud jste nestíhali a brzdil vás třeba vítr, lze během sloupkování stále aplikovat listové hnojivo s klíčovými mikroprvky YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Cu, Zn a N) v dávce 2 l/ha společně s 1l/ha biostimulantu YaraVita MARIS pro lepší využití dodaných živin a zvládání abiotického stresu. Můžete využít zvýhodněnou cenu v “balíčku” (viz níže).

Ječmen jarní

Porosty v Čechách jsou různé, podle toho za jakých vláhových podmínek vzcházely. 

U nevyrovnaných porostů nebo u porostů, kde z nějakého důvodu dochází k žloutnutí (sucho, mokro, mráz), doporučujeme posílit tvorbu kořenů od fáze 4 až 6 listů aplikací fosforu jako pohotové energie ve formě listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha společně s 1l/ha biostimulantu YaraVita LEOTRAC, který podpoří vývoj kořenového systému. Lze míchat s POR.

Do jarních ječmenů, které jsou vývojově dál na konci odnožování a začátku sloupkování aplikujte YaraVita GRAMITREL (Mg, Mn, Cu, Zn a N) v dávce 2 l/ha společně s 1l/ha biostimulantu YaraVita MARIS pro lepší využití dodaných živin, zabránění úbytku odnoží a zvládání abiotického stresu. Lze míchat s POR a opět můžete na obě kombinace využít zvýhodněnou cenu v “balíčku” (viz níže).

YaraVita Gramitrel - funkce živin

.

Mák ozimý

U ozimých máků doporučujeme aplikovat listové hnojivo s klíčovými mikroprvky a vedlejšími živinami YaraVita BRASSITREL PRO (B, MgO, CaO, Mn, Mo a N) v dávce 3 l/ha v kombinaci s 1l/ha protistresového biostimulantu YaraVita MARIS

Pokud je porost horší a nechcete do něj tolik investovat, aplikujte alespoň YaraVita BORTRAC v dávce 1l/ha.

Mák jarní, cukrovka

Pokud v důsledku počasí budete nuceni zachraňovat porosty a bude tam alespoň nějaká efektivní listová plocha, doporučujeme posílit tvorbu kořenů aplikací fosforu jako pohotové energie ve formě listového hnojiva YaraVita KOMBIPHOS v dávce 3 l/ha společně s 1l/ha biostimulantu YaraVita LEOTRAC, který podpoří růst kořenů fyziologicky.

Zelenina, brambory - záchrana mrazem poškozených porostů

Pokud třeba v důsledku odfouknutí zakrývacích plachet nebo u nezakrytých porostů došlo k mrazovým poškozením doporučujeme aplikaci listového hnojiva YaraTera MAGNITRA v dávce 10 l/ha do 500 l vody pro obnovení tvorby chlorofylu a protistesového biostimulantu YaraVita MARIS v dávce 2l/ha pro regeneraci rostlin a eliminaci mrazového poškození, Tato aplikace se u plodin, kde hrozí rozšíření houbových chorob narušenými pletivy, spojuje s fungicidním ošetřením.

Cenově výhodné funkční balíčky YaraVita

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita extra 5 %.

Také v letošní sezoně jsme pro vás připravili funkční balíčky listových hnojiv a biostimulantů s cenovým zvýhodnění při společném nákupu. 

Nad rámec zajímavého meziročního snížení cen listových hnojiv YaraVita, tak můžete získat ještě dodatečnou slevu 5 %.

Více informací o balíčcích YaraVita

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?