května 23, 2024

Aktuální doporučení k výživě - květen 2024 #2

Od: Pavel Janík

V dnešním článku najdete: 

  1. Doporučení pro pšenici
  2. Doporučení pro ječmen
  3. Doporučení pro cukrovku
  4. Doporučení pro rané brambory
  5. Doporučení pro mák 
  6. Doporučení pro hrách, soju, slunečnici
  7. Doporučení pro chmel

Pšenice ozimá

U ranějších porostů, které již vymetaly a maji předpoklad dobrého výnosu doporučujeme aplikovat 3 až 5 l/ha listového hnojiva YaraVita THIOTRAC (326 g S, 200g N/litr)
Tímto zásahem doladíme dusíkatou výživu a síra dodaná v této fázi zajistí lepší translokaci dusíku do zrna a vyšší procento N-látek v klasu. Vždy je lepší prodávat potravinářskou pšenici než krmnou. Tato aplikace má také pozitivní vliv na zvýšení objemové hmotnosti zrna o 10 až 15 g/l. YaraVita THIOTRAC také přispívá k dobrému zdravotnímu stavu rostlin. Lze aplikovat až do mléčné zralosti a spojit do jedné aplikace s POR.

U pozdních odrůd aplikujte na praporcový list tento tankmix: hořčík ve formě listového hnojiva YaraTera MAGNITRA v dávce 5 l/ha v kombinaci se zinkem v YaraVita ZINTRAC (Zn) v dávce 0,3 l/ha (při velkém deficitu zjištěném listovými rozbory zvýšit dávku na 0,5 l/ha) pro ochranu proti intenzivnímu slunečnímu záření a mědi v YaraVita COPTRAC (Cu) v dávce 0,2 l/ha pro zvýšení efektivity hnojení dusíkem a posílení stébla a YaraVita BORTRAC v dávce 0,2 l/ha. 

Alternativně jako uživatelsky jednodušší řešení bez nutnosti míchání jednotlivých živin lze také použít komplexní listové hnojivo do obilovin YaraVita GRAMITREL (Mg, Cu, Mn a Zn) v dávce 1 l/ha spolu s YaraVita BORTRAC v dávce 0,2 l/ha. Lze spojit do jedné aplikace s POR.

YaraVita Gramitrel - funkce živin

Ječmen jarní

Pokud jste ještě neaplikovali na konci odnožování, tak do poloviny sloupkování doporučujeme aplikovat listové hnojivo YaraVita GRAMITREL (Mg, Cu, Mn a Zn) v dávce 2 l/ha pro zajištění vyvážené výživy a udržení všech odnoží

Pro zlepšení využití dodaných živin a snížení abiotického stresu přidejte ještě biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. Lze míchat s POR.

Cukrovka

Nejrychlejší porosty v uplynulých dnech výrazně poskočily a jsou před zavíráním řádků. To je ideální fáze pro první aplikaci listového hnojiva YaraVita BRASSITREL PRO (B, Mg, Ca, Mn a Mo) v dávce 3 l/ha. Pokud došlo k poškození porostu kroupami, můžete k uvedené aplikaci přidat protistresový biostimulant YaraVita MARIS v dávce 1 l/ha. 

Pokud jste už první aplikaci YaraVita BRASSITREL provedli nebo ještě nebyla dostatečná listová plocha a došlo k poškození kroupami, aplikujte YaraVita MARIS 1 l/ha pro překonání poškození listů s 6 l/ha hnojiva YaraTera MAGNITRA ve 200l vody pro opětovnou tvorbu chlorofylu a regeneraci listové plochy.

Brambory rané

Právě teď je čas na podporu nárůstu hlíz u raných brambor pro první sklizeň. Aplikujte listové hnojivo YaraVita KOMBIPHOS (P, K, Mg, Mn, Zn) v dávce 10 l/ha ve fázi od velikosti hlíz 15 až 20 mm. 

Podobně jako u cukrovky, pokud došlo k poškození kroupami, aplikujte YaraVita MARIS 2 l/ha pro překonání poškození listů s 10 l/ ha hnojiva YaraTera MAGNITRA v 500l vody pro opětovnou tvorbu chlorofylu a regeneraci listové plochy spolu s fungicidem.

Mák

Jarní výsevy, které se vyhnuly zaorání, mají již dostatečnou listovou plochu pro dodání klíčových živin na list hnojivem YaraVita BRASSITREL PRO (B, Mg, Ca, Mn a Mo) v dávce 3 l/ha. 

V dalším vstupu naplánujte dodání potřebného zinku hnojivem YaraVita ZINTRAC v dávce 0,5 l/ha spolu s dodáním dusíku a síry listovým hnojivem YaraVita THIOTRAC (326 g S, 200g N/litr) v dávce 3 l/ha. Tímto zásahem podpoříte kvalitu budoucího kvetení, vyrovnanou výživu a zdravotní stav. Lze kombinovat s POR.

Hrách, soja, slunečnice

Tuto zdánlivě nesourodou skupinu spojuje stejný požadavek na příjem těchto vedlejších živin a mikroprvků, který zajistíte listovým hnojivem YaraVita BRASSITREL PRO (B, Mg, Ca, Mn a Mo) v dávce 3 l/ha. Rozhodující je dostatečná listová plocha, kteru hrách má už dávno, soja, slunečnice ideálně v 6 až 8 listech. U slunečnice ještě k této aplikaci přidejte YaraVita ZINTRAC v dávce 0,5 l/ha.

Chmel

Pro zajištění dostatečné výživy fosforem od prvních fází růstu než se plně rozvine letní kořání doporučujeme od velikosti chmele 1,5 m aplikaci listového hnojiva YaraVita ZEATREL v dávce 3 l/ha (455g P2O5/l, 75g K2O/l, 64g MgO/l, 54g  z Zn/l). Pokud budete tuto aplikaci provádět později, při velikosti chmele 2 až 3 m, zvyšte dávku na 5 l/ha a přidejte YaraVita BORTRAC v dávce 1 l/ha. Tento zásah se týká i chmele pod kapkovou závlahou, protože zpravidla ještě není zprovozněna.

Na chmelnicích s kapkovou závlahou doporučujeme začít s přihnojovaním YaraTera KRISTALON SUPER RED v koncentraci 1 g/l a celkové dávce 25 kg/ha. SUPER RED má fosfor v polyfosfátech, proto zůstává pro rostliny přijatelný jak v kyselých, tak zásaditých půdách. Pro podrobnější doporučení nás kontaktujte

.

Cenově výhodné funkční balíčky YaraVita

Zvyšte efektivitu dodaných živin a ušetřete společnou aplikací listových hnojiv a biostimulantů YaraVita extra 5 %.

Také v letošní sezoně jsme pro vás připravili funkční balíčky listových hnojiv a biostimulantů s cenovým zvýhodnění při společném nákupu. 

Nad rámec zajímavého meziročního snížení cen listových hnojiv YaraVita, tak můžete získat ještě dodatečnou slevu 5 %.

Více informací o balíčcích YaraVita

Máte dotaz nebo zájem o naše hnojiva?

Přejít na kontakty

Chcete dostávat tato doporučení emailem?

Stačí se zaregistrovat

Ano, posílejte mi to emailem

Máte dotaz? Zajímají Vás ceny, termíny dodání, jaká hnojiva použít?