června 10, 2024

Výroba obnovitelného vodíku společnosti Yara v norském městě Herøya je oficiálně otevřena!

Od: Jan Motloch

Dnes slavíme významný milník na naší cestě k dekarbonizaci, protože jsme začali vyrábět obnovitelný vodík a čpavek. S nadšením jsme již dodali společnosti Lantmännen první tuny hnojiv vyrobených z obnovitelného čpavku vyrobeného v tomto závodě!
Norský premiér Jonas Gahr Støre a CEO společnosti Yara Svein Tore Holsether
Norský premiér Jonas Gahr Støre a CEO společnosti Yara Svein Tore Holsether
Norský premiér Jonas Gahr Støre a CEO společnosti Yara Svein Tore Holsether
Norský premiér Jonas Gahr Støre a CEO společnosti Yara Svein Tore Holsether

Závod na výrobu obnovitelného vodíku společnosti Yara je největším závodem svého druhu, který je v současné době v provozu v Evropě, a vodík se zde vyrábí elektrolýzou vody a pomocí obnovitelné energie, čímž nahrazuje zemní plyn jako vstupní surovinu a ročně snižuje emise CO2 o 41 000 tun.

Pracujeme také na umožnění vodíkového hospodářství výrobou nízkouhlíkového čpavku se zachycováním a ukládáním uhlíku (CCS - carbon capture & storage). Nízkouhlíkový čpavek se zachycováním a ukládáním uhlíku (CCS), který je nezbytný pro dosažení Pařížské dohody, je zásadním krokem k rychlé a ziskové dekarbonizaci. Ačkoli má společnost Yara jedinečnou pozici pro rychlé a rozsáhlé poskytování dekarbonizovaných řešení, přechod na zelená řešení bude vyžadovat investice, předvídatelné rámcové podmínky, financování, cenově dostupnou energii z obnovitelných zdrojů a trh, na němž se současně rozvíjí poptávka i nabídka.

Je nám ctí, že máme partnery a zákazníky, kteří sdílejí naši vizi, protože tato transformace vyžaduje úsilí napříč celým hodnotovým řetězcem. Navíc by tento milník nebyl možný bez naší největší síly - našich lidí. Obrovský dík patří všem, kteří nám pomáhají uvádět naše poslání v život!

Společně tak můžeme vytvářet přírodě prospěšnou potravinovou budoucnost!

Více informací najdete v oficiálním press kitu (EN): Press kit | Yara's renewable hydrogen plant at Herøya, Norway | Yara International 

Klíčová fakta o projektu

  • Kapacita výroby vodíku: 10 tun / den
  • První dávka vodíku vyrobena: září 2023
  • Kapacita výroby čpavku: 20 000 tun / rok
  • Snížení emisí CO2: 41 000 tun / rok (pro porovnání, snížení emisí CO2 ze silniční dopravy v Norsku bylo o 110 000 tun v letech 2021-2022)

Factsheet ke stažení (EN)