Pěstování ječmene
Výzkum také ukázal, že kvalita sladovnického ječmene je dána řadou dalších vlastností zrna, jako je například složení bílkovin a sacharidů, struktura endospermu, složení buněčné stěny a činnost různých enzymů při sladování.
Programy výživy rostlin mají vliv na kvalitu sklízeného zrna ječmene a měly by být plánovány podle cílových parametrů jakosti. Pro dosažení nejvyšší hodnoty zrna ječmene musí pěstitel často vyhovět několika požadavkům parametrů.
Dvě nejdůležitější makroživiny, které je třeba vzít v úvahu, jsou dusík a draslík. Cílem by tedy měl být dobře vyvážený program výživy. Nadbytek nebo nedostatek kterékoliv z těchto živin může mít negativní vliv. Přebytek dusíku vede k vysokému obsahu bílkovin v zrnu, což může nebo nemusí být žádoucí. Mohlo by to také způsobit poléhání plodiny, což může mít za výsledek opožděnou sklizeň a zrna začínající růst v klasu.
Sekundární živina síra může ovlivnit dusík zrna a složení bílkovin. Vápník a bor zlepšují pevnost buněčné stěny, což přispívá ke snížení rizika poléhání. Přebytek živin může být také škodlivý. Například nadbytek síry může být v interakci s molybdenem nebo zabarvit chuť produktů vyvinutých v procesu sladování.
Asie a Oceánie