Pěstování pšenice
Při řízení kvality bílkovin je hlavním cílem přimět rostlinu k produkci bílkovin, které obsahují lepkové bílkoviny s dlouhým řetězcem o vysoké molekulové hmotnosti. Lepkové bílkoviny, např. gliadin, glutenin, albumin a globulin, dávají pšeničným výrobkům jedinečnou tažnost a zpracovatelské vlastnosti.
Agronomické postupy, které pomáhají dosažení tohoto cíle, směřují k zajištění optimální aplikace dusíku v době, kdy ho rostlina ještě dokáže uložit do svého zrna, a dále k zajištění výživy s dostatečným množstvím síry, aby to nijak neomezovalo účinnost využití dusíku.
Dusík je hlavní složkou aminokyselin, které jsou základními stavebními kameny bílkovin zrna. Jeho management je tedy rozhodující pro pěstování pšenice s vysokými hodnotami bílkovin. Bílkoviny zrna jsou užitečné zejména pro indikaci, zda plodiny mají optimální management dusíku. Při změně optimálního přísunu dusíku (z důvodu úspor nákladů) nebo pokud se množství aplikovaného dusíku liší od optimální dávky, změní se obsah bílkovin zrna obvykle o 1 % na každých 50 kg N/ha.
K dosažení vyššího obsahu bílkovin je zapotřebí uspokojit nároky rostlin dodáním většího množství dusíku. Celkové nároky plodiny na dusík jsou samozřejmě funkcí cílového výnosu a rovněž bílkovin. Množství bílkovin v zrnu s optimálním N pro sklizeň krmné pšenice je trvale kolem 11 % (což odpovídá 1,9 % N). Avšak pšenice pro výrobu chleba má pro sklizeň optimální obsah 12 % bílkovin a pro dosažení tržních parametrů přes 13 % často potřebuje dodat dusík.
Nízký obsah bílkovin v zrnu, tj. méně než 10 % u krmných odrůd, naznačuje nižší než optimální použití dusíku. Důležité je načasování aplikace dusíku. Časnou aplikaci dusíku (Zadoks GS 25-32) využije rostlina především na zvýšení výnosu, zatímco pro zvýšení obsahu bílkovin v zrnu je třeba aplikaci provést mezi Zadoks GS 37 a 59. Pokud není dodržen obsah dusíku v listech, lze provést nápravná opatření formou aplikace přípravků s dusíkem na list, načasované zhruba na dobu kvetení (Zadoks GS 70).
Síra je hlavní složkou bílkovin, a je tedy pro množství a kvalitu proteinů důležitá. Vyskytuje se v některých hlavních aminokyselinách, které dávají těstu vyrobenému z pšenice pekárenské vlastnosti. Příkladem je cystein, methionin, threonin a lysin.
Mangan a zinek hrají důležitou roli v rostlinných procesech, včetně metabolismu dusíku. Zlepšení metabolismu dusíku zvyšuje množství dusíku, který je zapojen do tvorby bílkovin.
Asie a Oceánie